Het rimpel effect

Je staat bij een rivier of meer en je gooit een steentje in het water. Niet een grote steen, maar een kleintje, die licht is en je makkelijk kunt weggooien. Het steentje plonst in het water. En exact op de plek waar het steentje het water raakt, zie je een kleine cirkel in het water ontstaan. Door deze beweging verschijnen er steeds grotere cirkels tot ze op een bepaald moment niet eens meer zichtbaar zijn, maar hun invloed nog wel steeds uitoefenen. Een ieder van ons kan zo’n steentje zijn en iets positiefs in beweging zetten. Het rimpeleffect. 

In 1967 verscheen Diana Ross met the Supremes op tv. In ieder geval voor één persoon was dit een bepalend moment. Voor Oprah Winfrey. Als tienermeisje keek Oprah Winfrey naar dit fragment. Het was voor het eerst dat ze iemand op tv zag die qua huidskleur er net zo uitzag als haar. Ze had een droom, maar durfde niet, want er was niemand in haar omgeving die deed waar zij over droomde. Tot dit moment. Het verhaal van Oprah kennen inmiddels wel, maar als Diana Ross niet op tv had verschenen, had Oprah wellicht op dat moment ook niet de stap naar tv durven maken. En had ze niet de miljoenen mensen geïnspireerd zoals ze vandaag nog doet. Diana Ross gooide dus (onbewust) een steentje in het water door op tv te verschijnen, en het zorgde voor een effect bij Oprah. Die op haar beurt weer mensen inspireerde en deze mensen ook weer met hun eigen verhaal anderen in beweging brengen. Een groots voorbeeld van het rimpel effect. 

Ieder van ons is zo’n steentje en de mensen om ons heen zijn het water. Ieder persoon heeft, bewust of onbewust, invloed op andere mensen. Tegelijkertijd hebben anderen hun effect op jou waardoor bepaalde gedragingen bijvoorbeeld versterkt of verzwakt kunnen worden. Op deze manier beïnvloeden we elkaar in goede of slechte zin. De steentjes kunnen op verschillende manieren een beweging in gang zetten bij je. 

In het voorbeeld van Diana Ross en Oprah hebben we het over een klein steentje maar met een grote impact. Maar ook in je omgeving gebeurt het. Kijk eens in jouw vriendenkring, bij je collega’s of wanneer je een boek leest. Natuurlijk heb ik ook grote inspiratoren van tv, boeken of andere media, maar juist ook in mijn omgeving zie ik dat ik geraakt word door de schoonheid van bepaalde acties.

Zo heb ik een collega die naar buiten is gekomen met een bijzonder maar heftig verhaal over zijn jeugd. Doordat hij dit verhaal vertelde, heeft hij andere mensen leren kennen die iets soortgelijks hebben meegemaakt en met elkaar hebben zij een stichting opgericht om zich in te zetten voor kindermisbruik binnen geloofsgemeenschappen. Doordat hij zijn verhaal vertelde is er een domino-effect aan positieve acties ontstaan, maar ook daardoor inspireert hij onbewust veel mensen. 

Of een goede vriendin, die het roer om gooit, naar de andere kant van het land verhuist voor de liefde van haar leven en die nu helemaal opbloeit en helemaal zichzelf is geworden hierdoor. Ze heeft nu een andere baan, een nieuw huis waar ze een geweldig project van maakt en ze beoefent de hobby’s die ze graag wil doen. Juist doordat ze de dingen doet waarmee ze zichzelf op nummer één zet, maakt ze je ervan bewust dat je jezelf altijd op nummer één moet hebben staan. Maar ook een vriend die op een bijzondere reis gaat. En die ondanks een intense tocht toch zijn doelen weet te bereiken. En daardoor zichzelf door ontwikkeld heeft. Maar juist door de verhalen en de persoonlijke overwinningen die hij bereikt heeft, weet hij anderen daarmee in beweging te zetten om na te denken over hun eigen leven. 

Al deze personen hebben iets gedaan wat voor zichzelf erg belangrijk is. Ze hebben authentiek gehandeld vanuit hun eigen waarden. En juist hierdoor, raakt het anderen en raakt het mij. Ze hebben onbewust een beweging veroorzaakt in het water wat bij een ander effect heeft. De acties van deze personen, maakt ook dat ik dit stuk schrijf en dat jij het kunt lezen. En voor al deze steentjes ben ik dankbaar door de beweging die ze veroorzaken ze invloed op mij hebben. 

Kijk eens naar je eigen leven. Welke mensen in jouw omgeving doen iets wat jou inspireert? En welke rimpeling veroorzaakt dit bij jou? Probeer vandaag eens voor jezelf één voorbeeld te benoemen en dank deze persoon, want ook zo houden we de positieve rimpeling samen in beweging.