-Don’t let somebody set the bar lower than you think it should be for you- Michelle Obama
Het ‘intieme’ interview met Michelle Obama is afgelopen en ik loop naar mijn betrouwbare Opel. De auto staat geparkeerd op een grote parkeerplaats waar veel Tesla’s en Porsches staan. Een vrouw die achter mij loopt haalt mij in en loopt triomfantelijk met een tas waarop staat: Becoming, Michelle Obama. Duidelijk zichtbaar een goodiebag met o.a. het boek waar iedereen voor naar de Ziggo Dome is gekomen. Ze kijkt me kort aan en zegt: ‘Zou je ook graag willen hebben hé?’ Verbouwereerd loop ik door en besef me: Ze heeft duidelijk de boodschap van Michelle Obama niet meegekregen. Even later zie ik haar in haar Porsche stappen en wegrijden. Ik schud haar opmerking van mij af. Want ik heb dezelfde Michelle Obama ook gezien, het was een historisch moment en ik kan zeggen: “Ik was erbij.”
Deel de juiste context
Na een mooie compilatie van haar leven tot nu, wordt Michelle Obama groots aangekondigd. Nog voordat ze überhaupt een woord heeft gezegd, stond iedereen in de zaal op voor een staande ovatie. Met één van de vrouwen tegen wie ik erg opkijk, was ik nu in dezelfde ruimte. Twee blauwe stoelen staan klaar, haar interviewer en Obama gaan zitten. Tijdens het hele interview blijft ze actief voor in haar stoel zitten en geeft haar antwoorden vol bevlogenheid. Het interview wordt geopend met een vraag over haar boek, die alle records heeft verbroken. Het boek is het bestverkochte autobiografie ooit!
Het antwoord op de eerste vraag, waarom ze dit boek geschreven heeft verrast me: “Het was eigenlijk een opdracht. Elk presidentsvrouw schrijft een boek over haar tijd tijdens de presidentsperiode. Maar als ik iets moest vertellen, dan moest het iets zijn wat niet alleen deze periode bevatte, maar dan wilde ik het hele, authentieke verhaal vertellen. Want alleen dan kun je de presidentsperiode van acht jaar in de juiste context zetten.” Tijdens meerdere onderwerpen kwam terug dat de context van essentieel belang is om iets in een juist perspectief te plaatsen. Dit is een onderdeel wat vaak vergeten wordt. Het is dit onderdeel waardoor we elkaar minder begrijpen. Door de juiste context te delen, het liefst gekoppeld aan jouw verhaal, kan er een grotere verbinding gemaakt worden.
‘Hou op met me klein te houden’
Er zijn veel lessen en wijsheden die ze deze avond deelde. Ze empowered veel vrouwen in de zaal. Zo vertelt ze over haar huwelijk, zien we unieke beelden van Barack Obama en vertelt ze hoe moeilijk het voor haar was om kinderen te krijgen. Maar ook vertelt ze over hoe het is om een donkere vrouw te zijn, en hoe ze hierdoor het gevoel heeft, twee keer zo hard te moeten werken om erkend te worden. En nog zijn er pestkoppen, die eruit zijn om iemand klein te maken en te houden: “Het doet pijn. Het doet pijn om als vrouw niet op waarde geschat te worden. Om achterna te worden geroepen op straat. Om belaagd te worden. Het doet allemaal pijn en het laat zijn sporen na. De wereld is een gevaarlijke plek voor vrouwen en meisjes. Al die alledaagse vernederingen die wij maar moeten ondergaan. We doen vaak alsof dat geen pijn doet, maar ik denk niet dat dat ons helpt. Soms moeten we zeggen “Stop, dit doet pijn, hou op met me klein te houden”.”
Wees luid!
Een van de laatste boodschappen die Obama de zaal meegaf, was diegene die mij het meeste raakte: “Vrouwen die een luide stem hebben, die harder willen, wil men vaak stil hebben. En wat doen we dan? Dan sussen we deze. Niet om dat we hun niet willen horen, maar omdat het onszelf oncomfortabel maakt. Maar als je een van die mensen bent die een luide stem heeft. Ga door. Je zit op het juiste pad. Word wie je wilt zijn.”
En nu maar hopen dat de vrouw in de Porsche de juiste interpretatie van deze boodschap heeft meegekregen.